M14 Forum banner

Test lufy Lothar-Walther

2.8K views 15 replies 12 participants last post by  Ksmith3620  
#1 ·
Dziś otrzymałem dwie ostateczne lufy artykułów. Jedna w kalibrze 6,5, a druga w 308. Obie strzelały bardzo dobrze. 6,5 wydaje się być bardzo celną lufą. Przez pomyłkę wysłali mi 6,5 z konwencjonalnym gwintowaniem z 6 bruzdami. Używałem taniej amunicji S&B 156 grain soft point (już nie popełnię tego błędu) i działała bardzo dobrze. Miałem kilka dziwnych awarii łusek i spróbuję ponownie z dobrej jakości amunicją następnym razem.

Rozebrałem mój najnowszy model LRB i zainstalowałem na nim ciężką lufę 6,5 i ustawiłem luz głowicy. Ten karabin nie ma żadnych modyfikacji NM, z wyjątkiem ciężkiej lufy. System gazowy nie jest nawet podkładany. Prowadnica sprężyny to prowadnica sprężyny GI, tłok to standardowy tłok. Osada to osada z włókna szklanego GI, która nie została w żaden sposób wzmocniona. Użyłem mojego wysokiego Bassett i lunety SWFA z podpórką policzkową Bradley.

Image

Miałem tylko 15 nabojów, aby przeprowadzić test funkcjonalny. Wszystkie naboje działały bez żadnych problemów. Celność była doskonała, ponieważ nie była osadzona. Po wyregulowaniu lunety strzeliłem grupę 3-strzałową, która mierzyła 0,613", a następnie grupę 5-strzałową, która mierzyła 1,3" na 100 jardów.
Image

Podczas zbierania łusek zauważyłem, że trzy łuski pękły wzdłuż korpusu. Po szybkim wyszukiwaniu w Internecie stwierdziłem, że inni mieli ten problem z amunicją S&B 6,5, więc przypisuję to złej partii mosiądzu. W przyszłości załaduję więcej amunicji w zakresie 130 i 140 grain i przetestuję tę lufę bardziej w przyszłości. Mogę wrzucić ją do mojego zapasowego JAE i przeprowadzić w niej więcej testów.
Image

Image

Drugą lufą jest lufa 308 ICR. Usunąłem lufę Satern Liberty 5R z mojego zabytkowego karabinu snajperskiego i zainstalowałem LW 308 ICR. Nadal muszę ponownie osadzić karabin, ponieważ lufa została zmieniona, ale nadal strzela bardzo dobrze. Zrobiłem to zdjęcie po usunięciu lunety testowej i podpórki policzkowej.
Image

Image

Uważam to za wygraną, gdy oba karabiny strzelają około 1 MOA w pierwszym dniu.

Obie lufy powinny natychmiast rozpocząć produkcję.

Tony.

#2 · (Edited)
Pomyłkowo wysłali mi 6,5 w konwencjonalnym gwincie z 6 polami.
Szczere pytanie: Co jest niekonwencjonalnego w 6,5CM z 6 polami? To samo robi Criterion.

edytuj: znalazłem własną odpowiedź
Frank Green @ Bartlein Barrels said:
Przeważnie styl i liczba bruzd nie robią różnicy pod względem celności i żywotności lufy. Niektórzy mówią, że jeśli chcesz hardcore'ową celność, chcesz konwencjonalnego gwintowania. Zasadniczo tam, gdzie pola spotykają się z bruzdą pod kątem 90 stopni. Zgadzam się z tym tylko w odniesieniu do krótkich pocisków 6 mm w zakresie 65-70 gr dla karabinów BR krótkiego zasięgu. Dzieje się tak z powodu krótkiej powierzchni nośnej tych pocisków i jest gorzej z pociskiem typu boat tail, ale gdy zaczniesz sięgać po dłuższe/cięższe pociski, wydaje się to znikać.

Powiedziawszy to, producenci pocisków i amunicji udowodnili, że gwint 5R pomaga w walce z uszkodzeniami pocisków i poprawia celność na duże odległości. Zostało mi to potwierdzone dopiero w zeszłym roku, więc nie tylko ja to twierdzę. Obermeyer również powiedział lata temu, że jest lepiej, ale nigdy nie słyszałem, na czym się opierał. Jak to pomaga? Nieparzysta liczba pól i bruzd, gdy pocisk przeskakuje z łuski do gwintu, mniej zniekształca i zakłóca płaszcz pocisku. Nie uzyskujesz tej samej korzyści z lufy z 3 bruzdami, mimo że jest to lufa z nieparzystą liczbą bruzd. Zazwyczaj w lufach z 3 bruzdami pola są bardzo szerokie. Jak stosunek pola do bruzdy 50/50. Więc nadal masz część jednego pola przeciwstawiającą się innemu polu.

Wykonaliśmy lufy z 2 bruzdami, 3 bruzdami, 4 bruzdami, 5 bruzdami (konwencjonalnymi), 5R, 6 i 8 bruzdami w standardowych kalibrach i ponownie, nie widzę różnicy pod względem celności. Wierzę w gwint 5R, który pomaga w walce z uszkodzeniami pocisków. Znowu, to bardziej problem w mniejszych kalibrach, takich jak 6 mm.

Wykonaliśmy również lufy z 7 bruzdami w kalibrze 50 i lufy z 10 bruzdami w kalibrze 20 mm, a także lufy z 12 bruzdami do testów amunicji, a także w określonych kalibrach.

Inne miejsca, takie jak AI, przeprowadziły test około 2 lata temu dla swoich luf zespołowych. Przeprowadzili test z połową luf z 4 bruzdami i połową z gwintem 5R. Po teście przeszli na wszystkie gwinty 5R, a głównym kalibrem, z którego wszyscy korzystają, to 6 mm.

Właśnie przeprowadziłem kolejną rundę szybkich testów i jest wcześnie w testach w 6,5CM z lufą, którą przewierciłem/przewierciłem z 22cal do 6,5mm. Gwint 5R i skok 1-8. Strzelałem Hornady 135gr ATIP z odległości od 117 jardów do 430 jardów i uzyskałem celność od .21moa do .32moa. Lufa ma na razie tylko 36 nabojów.

Później, Frank

• Like
Reactions: bfoosh006
#5 ·
Tak, będzie oferowany w wersji heavy i medium, ze standardowym gwintowaniem i ICR. Port gazowy ma zmniejszony rozmiar. Dzisiaj był test, który odpowiedział na pytanie, czy to zadziała. Nie pamiętam rozmiaru, na który się zdecydowaliśmy, ale jest mniejszy niż rozmiar portu gazowego 308. Prowadnica tłoka była Sadlak z LRB.

#8 ·
All those splits extracted normally? Your luck is way better than mine brother.
Tak. Nie wiedziałem, że coś jest nie tak, dopóki nie podniosłem mosiądzu.

#10 ·
Off topic a little but still important imo. I think its cool Mr. Ben is using what appears to be one of the old school Tasco Super Sniper scopes. I always liked these scopes on M1A rifles. If i didnt have access to a Mark 4 this is the scope id buy from SWFA.
To tak naprawdę luneta SWFA z 10-krotnym stałym powiększeniem.

#12 ·
Uważaj na amunicję S&B, 140gr FMJ i 156gr SP mają dziwny profil pocisku, który może zakleszczać się w gwincie, w komorach 6,5CM z krótkim gardłem.
Więc myślę, że po prostu trzeba na to uważać.
"Jeśli" zobaczysz Hornady American Gunner 140gr, ten nabój dał wyjątkowe wyniki z wielu moich 6,5CM AR. To nie jest pocisk o najwyższym BC... ale na 100-300 jardów grupy mogą być BARDZO opłacalne.

• Like
Reactions: tonyben
#13 ·
Jeśli amunicja S&B jest problematyczna w karabinach półautomatycznych, powinno to zwrócić Twoją uwagę! Większość z nas będzie wiedziała, o czym mówię poniżej, ale nowy strzelec / właściciel karabinów M1/M1A... czytaj powoli i przyswajaj.

Karabiny M1 i M1A są wrażliwe na amunicję. Nie cała amunicja jest amunicją M1 / M!A. Nie ma znaczenia, czy jest to kaliber 3006, 308 czy 6,5. Żadna amunicja z półki nie zawsze nadaje się do karabinu M1/M1A.

Tak... ogiwy mają znaczenie!

Nigdy, i mówię nigdy, nie mieliśmy całej dramy Kaboom, detonacji poza komorą z M1 lub M14, ponieważ w wojsku otrzymywaliśmy odpowiednią amunicję. Kiedy takie karabiny / klony takich karabinów trafiły w ręce cywilów, pojawiły się wszystkie te niebezpieczne incydenty związane z amunicją... dwie części tego. Cywile, którzy nie zostali odpowiednio przeszkoleni w obsłudze karabinu i cywile używający niewłaściwej amunicji lub wadliwej amunicji (łagodny opis gównianych ładunków ręcznych).

To samo można powiedzieć o AR, które może mieć te same problemy z niewłaściwą amunicją.

#14 ·
Bez urazy, ale może zmień tytuł na "włamanie" zamiast "test" i poczekaj, aż odpowiednio się przygotujesz do przeprowadzenia właściwej oceny. Cały pierwszy post to lista alibi. Pozwól karabinowi osiąść po odbudowie i przynieś odpowiednią ilość odpowiedniej amunicji, gdy próbujesz przeanalizować jakość lufy. Nie ma pośpiechu! .02 Joe

#15 ·
Strzeliłem tę 10-strzałową grupę dzisiaj z 155gr Hornady ELD w karabinie, który Ted Brown zbudował dla mnie z odbiornikiem LRB M25 i hvy kreiger cro/moly 1/10, próbuję go dotrzeć.

#16 ·
Bardzo miło widzieć, że teraz produkują lufę. Nadal muszę wyregulować moją SA M1A po całym jej zbudowaniu. Cieszę się, że jeśli chcę przejść z lufy SA NM, ta w kalibrze .308 jest dostępna od Lothar-Walther. Z niecierpliwością czekam na więcej wyników z twoich karabinów, gdy będziesz miał okazję użyć lepszej amunicji. Tak trzymaj Tony i dzięki za podzielenie się informacjami. Wesołego wczesnego Dnia Pamięci i Semper Fi.