M14 Forum banner

Replika Mk 11 Mod 0 - aktualizacja projektu

2.7K views 19 replies 13 participants last post by  sinister  
#1 · (Edited)
Tylko kilka zdjęć mojej repliki Mk 11 Mod 0 'poor mans'. Ma dolną część LMT i górną część KAC. Luneta to MIL-SPEC oznaczony NF 3.5-15x. Projekt rozpoczął się pięć lat temu od słonej, oryginalnej skrzyni DRMO Mk 11.
Image

Tak, kupiłem tę skrzynię na tym forum w październiku 2019 roku i zdecydowałem, że pewnego dnia powinienem spróbować wypełnić ją karabinem typu AR-10...
Image

...więc kupiłem rozebraną dolną część LMT i to zapoczątkowało długą podróż...
Image

...Pięć lat później, teraz potrzebuje tylko odpowiedniego "Big knob" KAC tylnego celownika. Nie kupiłem do niego tłumika KAC w latach 2019-2020, zanim zostały wycofane. To był błąd.
Image

Image

AN/PEQ-2A jest z lutego 2007 roku, więc jest zasadniczo poprawny dla tego okresu.
Image

Image

Dla tych, którzy zauważyli naklejki inwentaryzacyjne po prawej stronie skrzyni. Oryginalna naklejka na lunetę Leupold 3.5-10x40mm została usunięta, a odręcznie napisanym białym pisakiem jest "SCOPE Q04328". Ten numer seryjny koreluje z lunetą wojskową Nightforce 3.5-15x z lat 2005-06. SOCOM przyznał NightForce swój pierwszy kontrakt w lipcu 2005 roku, a niektóre Mk 11 Mod 0 otrzymały te nowe/zaktualizowane lunety NF w latach 2005-6. Luneta MIL-SPEC NF 3.5-15x widoczna tutaj ma przedrostek "P" i pochodzi z tego samego okresu. Tylko losowy szczegół dotyczący starej skrzyni i lunety, której użyłem. (To nie było planowane, ponieważ zdałem sobie sprawę z tego zbiegu okoliczności dopiero wtedy, gdy zadzwoniłem do Nightforce i zapytałem ich o dwa numery seryjne oraz przedrostki "Q" i "P").
Image

Poprawna dla okresu luneta NF "MIL-SPEC" 3.5-15x50mm z trudno dostępnymi 'prawidłowymi' pierścieniami KAC.
Image

Strzelałem z niej w ostatni weekend na imprezie Quantico Shooting Club po raz pierwszy. Oczyściłem tarczę na 300 jardach z wynikiem 150-7x z amunicją Federal 175 Gold Medal Match. Żadnych skarg z mojej strony, z wyjątkiem wysokich kosztów ostatecznego złożenia tej repliki Mk 11. Miłego piątku.

#5 ·
Dziękuję za miłe słowa. To było wieloletnie wyzwanie. Jeśli chodzi o wagę, z dwójnogiem, pustym magazynkiem i paskiem Turner NM (jak pierwotnie wydano) waży 14 funtów 12 uncji. (Bez skórzanego paska waży 14 funtów 2 uncje). Nie tak ciężki jak moja replika M25, która bez załadunku waży 15 funtów 10 uncji.

#6 · (Edited)
Zastanawiam się, czy potrafisz trafić w osiemnastocalowy okrągły cel na sześćset jardów z klonem Mark 11 Mod 0 co najmniej 50% czasu przy użyciu amunicji klasy meczowej?

Ładny karabin, moim zdaniem.

#7 · (Edited)
Zastanawiam się, czy potrafisz trafić w osiemnastocalowy okrągły cel na sześciuset jardach ze swoim klonem Mark 11 Mod 0 co najmniej 50% czasu z amunicją klasy meczowej?
Przy 15-sekundowych ekspozycjach na cel na 600 jardach z pierścieniem 3” x-ring i pierścieniem 6” dziesięciu, w sobotę strzeliłem 136-2x z tego nowego karabinu (straciłem 14 punktów) - ale po oddaniu 15 strzałów na wynik na 600 jardach - zauważyłem, że mój celownik NF przesunął się do tyłu o około 1/2” z powodu zbyt luźnych pierścieni(!). Nic dziwnego, że mój wynik spadł na 600 jardach(!).

Byłem wkurzony (i zawstydzony) sobą za to przeoczenie, co wyjaśnia, dlaczego z łatwością udało mi się wyczyścić go na 300 jardach, ale w pewnym momencie podczas sztafety na 600 jardach mój celownik zaczął się cofać, a mój wynik został negatywnie wpłynął. Następnie dokręciłem wszystkie śruby pierścieni celownika do 15 cali-lbs, ale nie wątpię, że z 175 Federal Gold Medal Match ten karabin może oddać większość, jeśli nie wszystkie trafienia, w okręgu o średnicy 10 do 12 cali na 600 jardach - zakładając, że wiatr jest stosunkowo łagodny i mam dobry dzień. (WSZYSTKIE strzały w okręgu o średnicy 18” na 600 jardach nie powinny stanowić wyzwania dla tego karabinu, celownika i amunicji meczowej).

Następnym razem będę lepiej przygotowany, a może nawet spróbuję w 2025 roku zawodów CMP AR Tactical Rifle na 600 jardach. Myślę, że zmieści się w klasie wagowej. Oto wał na 600 jardach w zeszłą sobotę, zanim odkryto problem z pierścieniem celownika… Tej jesieni przeprowadzę testy dokładności, aby zobaczyć, jaką amunicję lubi.

Image

#17 ·
... Nie wątpię, że z 175 Federal Gold Medal Match ten karabin może trafić większość, jeśli nie wszystkie, cele w okręgu o średnicy 10-12 cali na dystansie 600 jardów - zakładając, że wiatr jest stosunkowo łagodny i mam dobry dzień. (WSZYSTKIE strzały w okręgu o średnicy 18 cali na dystansie 600 jardów nie powinny stanowić wyzwania dla tego karabinu, lunety i amunicji meczowej).
Twój karabin, w obecnej konfiguracji, powinien bezwzględnie trafiać w pierścień X-10 standardowego celu GI highpower na odległość co najmniej 850 jardów. To 900 i 1000 stanowią wyzwanie z 20-calową lufą.

#11 ·
Kilka zdjęć mojej repliki Mk 11 Mod 0 'poor mans'. Ma dolny odbiornik LMT i górny KAC. Luneta to oznaczony MIL-SPEC NF 3.5-15x. Projekt rozpoczął się pięć lat temu od słonej, oryginalnej walizki DRMO Mk 11.
View attachment 568219
Tak, kupiłem tę walizkę na tym forum w październiku 2019 roku i postanowiłem, że pewnego dnia powinienem spróbować wypełnić ją karabinem typu AR-10...
View attachment 568220
...więc kupiłem rozebrany dolny odbiornik LMT i to zapoczątkowało długą podróż...
View attachment 568222
...Pięć lat później, teraz potrzebuje tylko odpowiedniej "Big knob" szczerbinki KAC. Nie kupiłem do niego tłumika KAC w latach 2019-2020, zanim zostały wycofane. To był błąd.

View attachment 568215

View attachment 568216
AN/PEQ-2A jest datowany na luty 2007 roku, więc jest zasadniczo poprawny dla tego okresu.
View attachment 568217

View attachment 568218

Dla tych, którzy zauważyli naklejki inwentaryzacyjne po prawej stronie walizki. Oryginalna naklejka dla lunety Leupold 3.5-10x40mm została usunięta, a odręcznie napisanym białym pisakiem jest "SCOPE Q04328". Ten numer seryjny koreluje z lunetą wojskową Nightforce 3.5-15x z lat 2005-06. SOCOM przyznał NightForce swój pierwszy kontrakt w lipcu 2005 roku, a niektóre Mk 11 Mod 0 otrzymały te nowe/zaktualizowane lunety NF w latach 2005-6. Luneta MIL-SPEC NF 3.5-15x widoczna tutaj ma prefiks "P" i pochodzi z tego samego okresu. Tylko losowy szczegół dotyczący starej walizki i lunety, której użyłem. (To nie było planowane, ponieważ nie zdałem sobie sprawy z tego zbiegu okoliczności, dopóki nie zadzwoniłem do Nightforce i zapytałem ich o dwa numery seryjne oraz prefiksy "Q" i "P").
View attachment 568221
Poprawna dla tego okresu luneta NF "MIL-SPEC" 3.5-15x50mm z trudnymi do znalezienia 'prawidłowymi' pierścieniami KAC.
View attachment 568228

Strzelałem z niej w ostatni weekend na imprezie Quantico Shooting Club po raz pierwszy. Oczyściłem tarczę na 300 jardach wynikiem 150-7x z amunicją Federal 175 Gold Medal Match. Żadnych skarg z mojej strony, z wyjątkiem wysokich kosztów ostatecznego złożenia tej repliki Mk 11. Miłego piątku.
Czy wszystkie NF mil spec muszą być oznaczone?

#12 · (Edited)
Lunety NightForce oznaczone jako wojskowe są dość trudne do znalezienia na rynku cywilnym. Każda luneta NF oznaczona jako „MIL-SPEC, NAV-SPEC, RECON-SPEC” została pierwotnie zakupiona przez USSOCOM, a takie lunety kosztują zwykle 2x lub może 3x więcej niż wersja cywilna. Lunety Mil-Spec mają soczewki, które są przyklejone na miejscu, i inne cechy utwardzania, aby zapewnić spełnienie rygorystycznych wymagań testów wojskowych. NF musi przeprowadzić 100% testów i kontroli jakości/zapewnienia jakości dla każdej lunety Mil-Spec. Czuję się szczęśliwy, że znalazłem 3,5-15x MIL-SPEC i 3,5-15x NAV-SPEC, ale oba były dość drogie.

Dla zamożnych kolekcjonerów z karabinem snajperskim Barrett Mk 22 (limitowana edycja), NF najwyraźniej sprzedaje 300 swoich najnowszych lunet z nadwyżek kontraktu wojskowego:
Nightforce Announces Limited Release of Contract Clone Riflescopes - Nightforce Optics

#14 ·
Dla zamożnych kolekcjonerów z karabinem snajperskim Barrett Mk 22 (limitowana edycja), NF najwyraźniej sprzedaje 300 swoich najnowszych lunet kontraktowych dla wojska:
Nightforce ogłasza limitowaną edycję lunet kontraktowych Clone - Nightforce Optics
Tylko drobna korekta, ale lunety w twoim linku to obecnie popularne lunety NighForce Mil-Spec ATACR S-VPS 1-8x24 i P-VPS 7-35x56. Zamożni kolekcjonerzy mają lunety NightForce Mil-Spec ATACR R-VPS 4-20x50 ;)

#15 ·
#16 · (Edited)
Myślę, że 6 tys. dolarów za lunetę 7-35x bez mocowania jest dość drogą sprawą... plus koszt Mk 22.

...ale boję się nawet zapytać, ile może kosztować NightForce Mil-Spec ATACR R-VPS 4-20x50... to przerasta moje możliwości.
Luneta P-VPS w linku za 5900 dolarów jest dostarczana z mocowaniem NF Mil-Spec UltraMount, które jest warte około 1000 dolarów na rynku kolekcjonerskim. To pełny zestaw, więc jest również dostarczany z futerałem na lunetę NF (75 dolarów), zestawem narzędzi do lunety NF (niedostępny w sprzedaży, 200 dolarów+), poziomnicą Accuracy First (85 dolarów), osłonami lunety NF (50 dolarów). Zatem luneta jest dostarczana z akcesoriami o wartości około 1400 dolarów. To około 4500 dolarów za lunetę, co jest drogie, ale mniej więcej tyle samo w porównaniu z wieloma innymi wysokiej klasy lunetami. Ponadto zestaw jest jeszcze tańszy, jeśli otrzymasz kod rabatowy EuroOptic.

NightForce nie wypuścił Mil-Spec ATACR R-VPS 4-20x50 do publicznej wiadomości (w przeciwieństwie do pozostałych 2 lunet NF Mil-Spec VPS), więc te, które krążą w prywatnych kolekcjach, są dość drogie.....

A lunety NightForce Mil-Spec ATACR 5-25x56 USMC Mk13 Mod 7 sprzedawane są teraz za około 12 000 do 15 000 dolarów (może kilkanaście w prywatnych rękach).

Przepraszam za dygresję, po prostu odpowiadałem na to, co kupują "bogaci" kolekcjonerzy, lol. Bardzo ładny klon Mk11, ale KAC i LMT zdecydowanie nie są dla biednych! To naprawdę świetna konstrukcja z wysokiej jakości części od bardzo zaufanych firm!

#20 · (Edited)
Jeśli chcesz strzelać tym samym pociskiem na 300, 500, 600 i 800 metrów, chciałbym polecić Sierra 169-grain Match King - ale są dziesiątki innych wspaniałych pocisków 308, które wygrają.

Moim ulubionym ładunkiem jest 44 ziarna Varget w komercyjnej łusce lub 42,5 w wojskowej łusce Lake City Match lub Long Range. Istnieje również wiele innych dobrych prochu o średniej szybkości spalania, które wygrają (41 ziaren 8208; 42,5 IMR 4895; 42 IMR 4064; i inne, takie jak Reloader 15, VV N140 itp.).

Lata temu rozmawiałem z Garym S., jednym z inżynierów projektantów Nightforce i wyjaśnił, w jaki sposób wytwarzali produkty USSOCOM MIL-SPEC i NAV-SPEC. Oprócz dodatkowej ostrożności przy zabezpieczaniu soczewek, szkło zostało również wybrane (jak diamenty) pod kątem przejrzystości i koloru.

Kiedy zaproponowałem inne lunety (dla różnych wymagań), podniósł rękę i powiedział (parafrazując): "Stop. Mogę dać ci perfekcję - czy jesteś gotów zapłacić cenę premium, żebym mógł robić wyselekcjonowane jednostki?" Prawdopodobnie dlatego nowe lunety MK22 są tak drogie - import tych samych lunet wyprodukowanych za granicą (powiedzmy od Schmidt-Bender lub innego źródła europejskiego) wymaga amerykańskich podatków importowych i taryf.

168, 169 i 175-grain Match Kings:

Image

Match Kings i Tipped Match Kings:

Image