M14 Forum banner

Poszukiwane doświadczenia z montażem lunety M14.CA CASM

11K views 23 replies 17 participants last post by  Whipped Cream Head  
#1 ·
Od jakiegoś czasu rozważam wypróbowanie jednego z tych mocowań do lunety i jestem zainteresowany doświadczeniami z pierwszej ręki. Wydaje się to rozsądną koncepcją. Czy ktoś używał któregoś z nich w sposób rozległy - czy to aluminiowego, czy stalowego?

Nie musiałbyś się martwić o to, że pojedyncza śruba mocująca z boku pozostanie dokręcona, i na pewno wycentrowałaby lunetę nad otworem w lufie.

M14.CA CASM

#2 · (Edited)
Nie tylko to, ale konieczność stosowania podpory policzkowej można w dużej mierze wyeliminować. Mam niskie pierścienie, ale obiektyw 50 mm pasuje. To dopasowanie uniemożliwia założenie osłony lunety. Zrobiłem wycięcie w mojej osłonie, aby pasowała. Uwielbiam moją, ale przypadek 1 na milion zdarzył się zaraz po wyjęciu z pudełka. Wyrzucona łuska. zacięła się między mocowaniem a uchwytem pręta, podnosząc przód mocowania z odbiornika. Od tego czasu się to nie zdarzyło. Aby zapobiec ewentualnemu podnoszeniu się przodu (nie jest on zabezpieczony), umieściłem kawałek złożonego blistra foliowego między tyłem mocowania a odbiornikiem. To było szybkie rozwiązanie tymczasowe i może zrobię to porządnie. Chciałem wymienić wieżowiec Spfld. gen 3, który mam i bez podpory policzkowej moja broda była praktycznie na kolbie. Z tym jest tuż pod kością policzkową. Zatem znaczna poprawa. Tak, rozważałem zakup przez kilka lat, aż do niedawna zebrałem Leatherwood ART IV. Zastąpię mój obecny celownik tym.

#4 ·
Kupiłem jeden w 2018 roku do mojej konstrukcji Norinco M305.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Jest otwór, który pozwala na użycie przyrządów celowniczych. Przetestowałem go, czekając na lunetę. Strzelał trochę nisko na 50 m, ale łatwo było wycelować wyżej i trafić w środek

Image

Image

To dobrze wykonany montaż i wydaje się solidny i sztywny na karabinie.

Teraz nie mogę powiedzieć, że strzelałem z niego intensywnie, ponieważ byłem rozczarowany celnością karabinu na 300 metrów, ale myślę, że bardziej leży to po stronie Norinco. Pamiętaj, że ten wątek sprawia, że ​​chcę ponownie zabrać go na strzelnicę i postrzelać z niego więcej, może wypróbować różne ciężary pocisków.

#12 ·
Kupiłem jeden w 2018 roku do mojej konstrukcji Norinco M305.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Jest otwór, który pozwala na użycie przyrządów celowniczych. Przetestowałem go podczas oczekiwania na lunetę. Strzelał trochę nisko na 50 m, ale łatwo było wycelować wyżej i trafić w środek

Image

Image

To dobrze wykonany montaż i wydaje się solidny i sztywny na karabinie.

Teraz nie mogę powiedzieć, że strzelałem z niego intensywnie, ponieważ byłem rozczarowany celnością karabinu na 300 metrów, ale myślę, że bardziej leży to po stronie Norinco. Pamiętaj, że ten wątek sprawia, że ​​chcę ponownie zabrać go na strzelnicę i postrzelać z niego więcej, może wypróbować różne ciężary pocisków.
To było jedno z pytań, które miałem na temat casm, otworu. Myślę o zamówieniu jednego dla mojego socom.

#6 ·
Mam stalową wersję 2. generacji i ma przeziernik. Chociaż nie jest tak dobry jak zwykłe przyrządy celownicze, to lepszy niż brak jakichkolwiek przyrządów. Wolę CASM od Sadlaka.

#11 ·
Bardzo rozważałem jeden z nich, po prostu nie wiem, nie mogę się zmusić do usunięcia przyrządów celowniczych.
Jak dla mnie, jeśli używasz zwykłych przyrządów celowniczych, jedynymi realnymi opcjami są brak lunety/wyłącznie przyrządy celownicze lub montaż Basset, dzięki czemu możesz łatwo przełączać się między nimi. Nigdy nie uważam, że mocowania lunet, które pozwalają "nadal używać przyrządów celowniczych", są bardzo funkcjonalne.

#14 ·
Używam tego mocowania od 2018 roku. Zostało zainstalowane skrupulatnie (jestem inżynierem i jestem pedantyczny w takich sprawach) i wystrzeliłem około 2-3 tysiące nabojów bez żadnych problemów. Nagrzewa się zgodnie z oczekiwaniami podczas sesji treningowych o większej objętości, ale chciałem to przetestować. Brak zmian/utraty zera. Mam aluminiową wersję (wybrałem oszczędność wagi). Wymieniłem przednią szczerbinkę, żeby móc używać hamulca wylotowego (odrzut jak w ar15. Bardzo łatwy do kontrolowania przy szybkim strzelaniu) do wyboru, więc szczerbinka jest dla mnie niestety bezużyteczna. Przednia szczerbinka to ostrze NM, kiedy używałem tego karabinu tylko z żelaznymi przyrządami celowniczymi. Dzięki mojemu bogatemu doświadczeniu i szorstkiemu obchodzeniu się z nim, ufam mu swoim życiem. Gdybym robił to wszystko od nowa, wybrałbym wersję stalową, użyłbym epoksydów wysokotemperaturowych i "osadził" przednią platformę na górze karabinu. To nie jest trwałe i utrzyma wszystko sztywniejsze i zminimalizuje/wyeliminuje obawy dotyczące ruchu. Lub przyspawaj 4 rogi.

Mimo że nie spodziewam się, że mocowanie będzie narażone na temperaturę 400*F, gdzie martwiłbym się o wypaczenie, widziałem temperatury sięgające połowy 300 po około 200 strzałach z szybkiego ognia. Nie sądzę, żeby kiedykolwiek było goręcej niż to, nawet przy większej liczbie strzałów, ale mocne "uderzenie" po upadku lub czymś podobnym dałoby mi wystarczające powody do sprawdzenia zera przed zaufaniem mu swoim życiem.

Produkt: Mocowanie CASM aluminiowe. Zmodyfikowane 2 szyny picatinny (nadal funkcjonalne) z dremelem dla prześwitu pierścienia zoom. Optyka zamontowana tak nisko, jak to fizycznie możliwe.
Karabin: Springfield Armory Socom 16 (celność: 3/4" @ 100 z użyciem Barnes TTSX (mój nabój do polowań i obrony domu))
Optyka: Primary Arms 1-6 gen 3

Proszę dać mi znać, jeśli ktoś ma jakieś pytania.

#16 ·
Od jakiegoś czasu rozważam wypróbowanie jednego z tych mocowań do lunety i jestem zainteresowany doświadczeniem z pierwszej ręki. Wydaje się to dobrym pomysłem. Czy ktoś używał go intensywnie - czy to aluminiowego, czy stalowego?

Nie musiałbyś się martwić o to, że pojedyncza śruba mocująca z boku pozostanie dokręcona, a na pewno wycentrowałaby lunetę nad otworem.

M14.CA CASM
Od jakiegoś czasu rozważam wypróbowanie jednego z tych mocowań do lunety i jestem zainteresowany doświadczeniem z pierwszej ręki. Wydaje się to dobrym pomysłem. Czy ktoś używał go intensywnie - czy to aluminiowego, czy stalowego?

Nie musiałbyś się martwić o to, że pojedyncza śruba mocująca z boku pozostanie dokręcona, a na pewno wycentrowałaby lunetę nad otworem.

M14.CA CASM
Mam jeden od czasu, gdy zostały po raz pierwszy wydane i uwielbiam go----Miałem go kilka razy włączonego i wyłączonego i wciąż do niego wracam, świetne dopasowanie, trzyma zero, łatwa instalacja - jak mówili inni, jedyną wadą, o której mogę pomyśleć, jest konieczność usunięcia tylnej szczerbinki.

• Like
Reactions: nicholst55
#19 ·
Dostałem swój około 20 miesięcy temu. Zajęło to prawdopodobnie około miesiąca. Wysyłka z Kanady wydaje się w porządku, ale powolna. Nonsens taryfowy prawdopodobnie też nie pomaga. Nie sądzę, żebyś miał się czym martwić, oprócz USPS, gdy już będzie w ich rękach. 🙄 CAsm to świetni ludzie, z którymi można mieć do czynienia, tak przy okazji.

#20 ·
Dostałem swoje około 20 miesięcy temu. Zajęło to prawdopodobnie około miesiąca. Wysyłka z Kanady wydaje się w porządku, ale powolna. Nonsens taryfowy prawdopodobnie też nie pomaga. Nie sądzę, żebyś miał się czym martwić, oprócz USPS, gdy już będzie w ich rękach. 🙄 CAsm to świetni ludzie, z którymi można mieć do czynienia. Czy próbowałeś do nich zadzwonić? Zamawiałem przez telefon.
Nie mogłem znaleźć numeru telefonu na stronie internetowej. Sprawdzę to jeszcze raz, dziękuję.

#23 ·
Od jakiegoś czasu rozważam wypróbowanie jednego z tych montaży do lunety i jestem zainteresowany doświadczeniami z pierwszej ręki. Wydaje się to rozsądnym konceptem. Czy ktoś używał go intensywnie - ze stali czy aluminium?

Nie musiałbyś się martwić, że pojedyncza boczna śruba montażowa pozostanie dokręcona, i z pewnością wycentrowałaby lunetę nad lufą.

M14.CA CASM
Używam stalowego montażu CASM od kilku lat na moim M1A i jest on solidny jak skała. Konstrukcja eliminuje problemy z przechyleniem, powszechne w niektórych innych montażach, a pojedyncza śruba nigdy się nie poluzowała pod wpływem odrzutu - chociaż nadal sprawdzam ją okresowo. Wersja stalowa dodaje wagi, ale wydaje się niezniszczalna; jeśli martwisz się o rozmiar, aluminiowy model może wystarczyć do lżejszego użytku. Utrzymanie zerowania było doskonałe, nawet po demontażu i ponownym montażu.

#24 ·
Używałem stalowego montażu CASM przez kilka lat na moim M1A i jest on solidny jak skała. Konstrukcja eliminuje problemy z przechylaniem, powszechne w niektórych innych montażach, a pojedyncza śruba nigdy się nie poluzowała pod wpływem odrzutu - chociaż nadal okresowo ją sprawdzam. Wersja stalowa dodaje wagi, ale wydaje się niezniszczalna; jeśli martwisz się o rozmiar, model aluminiowy może wystarczyć do lżejszego użytkowania. Utrzymanie zera było doskonałe, nawet po demontażu i ponownym montażu.
Mój jest aluminiowy. Ostatnim razem, gdy sprawdzałem ich stronę, dostępny był tylko aluminiowy.