M14 Forum banner

Najlepszy kaliber dla snajpera? 7mm/08, .284 Winchester lub .308 Winchester...

2 reading
19K views 70 replies 38 participants last post by  noob14s  
#1 ·
Panowie,

Dla tych z nas, którzy strzelają z "karabinu służbowego", odpowiedzią jest oczywiście .308. Myślę, że bardziej z konieczności niż z czegokolwiek innego. Uważam, że .308 jest lepszy od większości innych nabojów. Tam, gdzie wypada trochę słabo, nie wynika to z naboju, ale raczej z kalibru. Szczerze mówiąc, BC .30's są do bani, chyba że wybierzesz ciężkie ciężary 190 i więcej. Powinienem zauważyć, że wagi pocisków .30 cal. wzrosły do prawie 145 gr. (SMK), ale .308 nie ma możliwości pchania ciężarów. Najlepszą opcją dla .308 jest prawdopodobnie nowy 169 gr. SMK. MOŻNA go pchać wystarczająco szybko, aby był opłacalny w .308 I mieć konkurencyjną trajektorię. Ci, którzy strzelają, powinni się wypowiedzieć i dodać swoje doświadczenia.
Stwierdziłem, że daje 3-4 MOA mniej opadu na 600 jardów niż 168 lub 175 gr. w .308. To JEST znaczące.
Oczywiście ma to dodatkową zaletę w postaci dostępności, zarówno pocisków, jak i łusek. Krótko mówiąc, .308 to nabój, który inni muszą pokonać.

Ci, którzy opowiadają się za 7mm/08, będą mieli trudności ze znalezieniem pocisków i łusek na dzisiejszym rynku. To wspaniały nabój, ale nie jest legalny dla karabinu służbowego i utkniesz w strzelaniu z karabinów powtarzalnych o dużej mocy do celów meczowych. Jeśli strzelasz w klasie "F", są lepsze naboje. Po prostu nie ma nóg, aby odbyć podróż, IMHO. (Phil wymiotuje w tej chwili).

Nowym "ulubieńcem" strzelców klasy "F" jest .284 Winchester. Ma nie tylko zdolność do dobrego strzelania z SMK o wadze od 175 do 183 gr. i wyższej, ale jest również NIESAMOWICIE celnym nabojem. Znakomicie radzi sobie również z wiatrem.
Gdyby nie obecne braki w komponentach do przeładowania, byłby to mój wybór z miotu.

Podsumowując, myślę, że .284 to najlepszy nabój do strzelania taktycznego/meczowego, ale uważam, że większość z nas jest dobrze obsłużona przez .308 Winchester, pod warunkiem użycia 169 Gr. SMK. Poza tym wybiorę .284 Winchester jako prawdziwego zwycięzcę.

Oto mój karabin serii GA Precision M40A1 w .284 Winchester:

Image

Będę pracował z .284 tej zimy i przekażę moje wyniki. Ładunek będzie:
183 gr SMK, Hogdon H4831SC, łuski Lapua i spłonka Federal 210M.

Państwa przemyślenia i doświadczenia są mile widziane...

Wes

#5 ·
308 Win to muł. Nie jest tak seksowna jak 6,5 Creedmoor. Ale .308 Win jest dla mnie bardzo ładna. Jest w sam raz - niewiele więcej można o niej powiedzieć.

Jeśli ludzie chcą innego rodzaju naboju, aby zaspokoić swoje pragnienia, jak najbardziej. Ale M14 to mój karabin i nie będę kochał żadnego innego. 😄

#6 ·
Mówiąc prosto, krótkie, grube naboje, takie jak .284, spalają proch bardziej wydajnie niż długie, smukłe. Mogą jednak powodować problemy z podawaniem.

Kiedy Brenneke wynalazł nabój 7x64, armia niemiecka rozważała użycie go do swoich karabinów snajperskich. Logistyka wojenna przeważyła i zostali przy 8x57.

#8 ·
Z mojego doświadczenia w strzelaniu w zawodach NRA Long Range z karabinem 308-bolt na dystansach od 600 do 1000 jardów wynika, że sprawdzał się dobrze, o ile używałem pocisków 190gr SMK i prochu IMR 4064, łusek Lapua, spłonek Fed 210 i pocisku osadzonego bardzo blisko bruzd (skok około 2-4 tysiące). Proszę pamiętać, że lufa miała 30 cali długości, karabin Palma, z celownikiem mikrometrycznym i celownikiem sferycznym. Doświadczeni strzelcy długodystansowi mówili mi, że pocisk będzie poddźwiękowy na tarczy i nie zapewni niezawodnych osiągów, ale w moim przypadku i w przypadku mojego karabinu tak nie było. 190-tki bardzo pomogły w wietrze w porównaniu do pocisków 155 lub 175 SMK i to duży plus na długim dystansie. Nie startuję już w zawodach ze względu na wiek i problemy zdrowotne, ale uważam, że 308 to doskonały nabój do strzelania meczowego.

#10 ·
Panowie,

Dla tych z nas, którzy strzelają z "karabinu służbowego", odpowiedzią jest oczywiście .308. Myślę, że bardziej z konieczności niż z czegokolwiek innego. Uważam, że .308 jest lepszy od większości innych nabojów. Jeśli wypada trochę słabo, to nie z powodu naboju, ale raczej kalibru. Szczerze mówiąc, BC .30's ssą, chyba że używasz ciężkich wag 190 i więcej. Powinienem zauważyć, że wagi pocisków .30 cal. wzrosły do ​​prawie 145 gr. (SMK), ale .308 nie ma możliwości pchania ciężarów. Najlepszą opcją dla .308 jest prawdopodobnie nowy 169 gr. SMK. MOŻE być pchany wystarczająco szybko, aby był opłacalny w .308 I mieć konkurencyjną trajektorię. Ci, którzy strzelają, powinni się odezwać i dodać swoje doświadczenia.
Stwierdziłem, że daje 3-4 MOA mniej opadu na 600 jardów niż 168 lub 175 gr. w .308. To JEST znaczące.
Oczywiście ma to dodatkową zaletę w postaci dostępności, zarówno pocisków, jak i łusek. Krótko mówiąc, .308 to nabój, który inni muszą pokonać.

Ci, którzy opowiadają się za 7mm/08, będą mieli trudności ze znalezieniem pocisków i łusek na dzisiejszym rynku. To wspaniały nabój, ale nie jest legalny dla karabinu służbowego i utknąłeś w strzelaniu z karabinów powtarzalnych dużej mocy do celów meczowych. Jeśli strzelasz w klasie "F", są lepsze naboje. Po prostu nie ma nóg, aby odbyć podróż, IMHO. (Phil wymiotuje w tej chwili).

Nowym "ulubieńcem" strzelców klasy "F" jest .284 Winchester. Ma nie tylko możliwość dobrego strzelania z SMK o wadze od 175 do 183 gr. i wyższej, ale jest również BARDZO precyzyjnym nabojem. Znakomicie radzi sobie również z wiatrem.
Gdyby nie obecne braki w komponentach do przeładowania, byłby to mój wybór.

Podsumowując, myślę, że .284 to najlepszy nabój do strzelania taktycznego/meczowego, ale uważam, że większość z nas jest dobrze obsłużona przez .308 Winchester, pod warunkiem użycia 169 Gr. SMK. Poza tym wybiorę .284 Winchester jako prawdziwego zwycięzcę.

Oto mój karabin serii GA Precision M40A1 w .284 Winchester:

View attachment 533426

Będę pracował z .284 tej zimy i przekażę moje wyniki. Ładunek będzie:
183 gr SMK, Hogdon H4831SC, łuski Lapua i spłonka Federal 210M.

Twoje przemyślenia i doświadczenia są pożądane...

Wes
Piękny Bolt Gun!!

Czekam na Twoje wyniki.

• Like
Reactions: weshowe
#11 ·
Właściwie mam pudełko 169grn SMK, które teraz testuję... obok 168, jestem ciekaw, jak się sprawdzą.

Mój karabin to 24-calowy Savage 10TAC, tani karabin Cabelas oferowany kilka lat temu. Najdalej, jak go miałem, to 700 jardów... 168grn SMK rozpadały się z IMR4895, ale... zgaduję... pozostały naddźwiękowe z IMR4064 i w tym momencie dość mocno uderzałem w tarczę. Kiedy zbliżam się do 1000 jardów, mam nadzieję, że nowszy SMK mnie tam doprowadzi, ale jestem gotów przejść na 175grn.

Jeśli chodzi o 1000yd Easy Button... musiałbym rzucić kapelusz do kręgu 6.5CM. To łatwy w strzelaniu karabin, z którego łatwo dobrze się strzela. Jeśli dobrze czytam balistykę, osiągnięcie 1000 jardów z 6.5CM jest dość łatwe. Zbudowałem 1 na zestawie odbiornika AR-10... ale to było dla przyjaciela, a nie dla mnie.

#12 · (Edited)
Dyskusja może obrócić się o 180 stopni po prostu przez wystrzelenie pocisków z zamka lub M1A tych kalibrów. Budujemy czy posiadamy? To dyskusja o strzelaniu na 600 jardów lub od 100 do 1000 jardów. Ustalenie ramy dyskusji pomaga lub, mówiąc lepiej, jaka jest misja / wymagania strzelców? Nie mam nic do zarzucenia faktom, które podaje Weshow, ani innym. To, co się mówi, jest bardziej wiarygodne niż wątpliwe.

Zajmuję się tymi sprawami związanymi z kalibrem od 15 lat, początkowo od 100 do 600, a następnie do 1000 jardów i widziałem tu w Quantico wielu poważnych strzelców, którzy próbowali różnych rozwiązań. Oto moje przemyślenia i wnioski.

a. Kalibry 7 mm martwe, komponenty rzadkie i z jakiegoś niejasnego powodu doskonały 7 mm/08 nie zmienił amerykańskiej obojętności wobec kalibrów 7 mm. Stracona szansa, ponieważ 7 mm ma ogromny potencjał.

b. Kaliber 30 został wykastrowany, gdy tylko 308 stał się seksowną kotką, która "robiła wszystko, co może 3006". Cóż, nie może, jeśli oddalisz się od linii 600 jardów i zyskasz więcej dystansu. Duża część decyzji o wyborze 762 wynikała z wagi amunicji i potrzeb pola walki dla karabinów bojowych, które zostały zaspokojone przez 762 Nato. Och, mówisz, że systemy karabinów snajperskich M700 strzelają z 762 do 1000 jardów i tak, robią to, ale... i tu tkwi niewygodna prawda... z zamka M700, 3006 strzela celniej niż 308 Win. Tak, robi to, przeszedłem na 3006 na 1000 jardów, ponieważ 308 jest podtrzymywany przy życiu na tym dystansie od M700. 3006 bije go na 1000 jardów pod względem celności, ale 308 jest skuteczny w walce na 1000 jardów... tylko nie tak konsekwentny w strzelaniu precyzyjnym, co oczywiście definiuje karabiny snajperskie. Posiadam 308 i 3006 M700, kupiłem koszulkę i 3006 jest celniejszy na 1000 jardów: oba są po prostu Peachy na zaledwie 600 jardów.

c. Karabiny z zamkiem długim vs. krótkim. Szał na krótkie zamki to pic. Nie zajmuje mi to więcej czasu, aby uruchomić ten długi zamek Model 700 w 3006 niż ten sam karabin w 308. Różnica w "pożądaniu" zamka to naprawdę nie prędkość, to demencja 3 uncji zaoszczędzonej wagi dzięki użyciu karabinu z krótkim zamkiem, co otwiera ogromne menu wyboru podwozi, ale OGRANICZA cię w kalibrach. Karabiny samopowtarzalne... strzelaliśmy z M1 w 3006 przez długi czas na 1000 jardów, aż do pojęcia, że 308 robi wszystko, a M1 zniknął z zawodów, a jego miejsce zajął M14. Tak, strzelam z M1A na 1000 jardów i mogę uzyskać grupy 15 do 18", które wydrukują całkiem przyzwoite wyniki na dużych tarczach NRA/CMP na ten dystans. W rzeczywistości mój M1A z lunetą utrzyma wszystkie pociski w piersi wielkości człowieka na 1000 jardów... jeśli standardem celności jest rzucanie ludzi płasko na pokład, jest to więcej niż wystarczające do użytku snajperskiego na 1000 jardów.

d. 6,5 to rzeczywiście wspaniały pocisk dalekiego zasięgu i gdyby Hornady reklamował go jako 6,5/308, kaliber by upadł, ale BS się sprzedaje... nazwali go 6,5 Creedmoor, a reszta to historia. Czy jest lepszy niż 308 Win na 1000 jardów... Jasne, że tak i z mojego karabinu Accuracy International z lufami Bartlein w 6,5 Creedmoor i 308 Win.....6,5 Creedmoor jest celniejszy. AI to karabin snajperski, więc do celów najlepszego kalibru jest to najlepszy kaliber snajperski w 6,5 Creed vs. 308 Win. Gdyby ten karabin został wyprodukowany w 6,5x55 Swede, 6,5 Creedmoor byłby do niczego, ale produkują tylko krótkie zamki, więc czynnikiem napędowym jest długość zamka, a nie najlepszy kaliber dla karabinu snajperskiego. Hej...338 Lapua to niesamowita platforma snajperska i nikt nie narzeka na jej długi zamek, rzut zamka ani wagę!

e. 308 Win jest wystarczająco dobry do użytku snajperskiego z karabinu z zamkiem lub samopowtarzalnego do 600 jardów, a 6,5 Creedmoor jest lepszy. Na 1000 jardów 6,5 Creedmoor jest zdecydowanie lepszy. Gdybym ponownie wywiercił lufę mojego M1A na 6,5 Creedmoor, grupy 15 do 18" na 1000 jardów zmniejszyłyby się. Jak powiedziałem, z mojej platformy snajperskiej AI 6,5 Creedmoor jest celniejszy niż 308 Win. Po prostu jest. A z moich innych precyzyjnych karabinów dalekiego zasięgu w 308 Win i 3006, 3006 bije 308 na 1000 jardów pod względem lepszej celności. Tak, gdyby AI zaoferowało długi zamek, strzelałbym z 3006 i luf Bartlein kalibru 6,5, ale AI nie robi długich zamków... jeśli to się zmieni, NIE MÓW MI. Nie doszedłem jeszcze do siebie po cenie PTSD, jaką zapłaciłem za mój krótki zamek AI!! LOL

Gdzie więc jesteśmy? Cóż, przebiegłem tego królika w dół dziury na 100 do 1000 jardów, a moje wnioski powyżej dotyczą 15 lat strzelania prawie w każdy weekend Rg 4 Quantico. 6,5 to celniejszy pocisk niż 308 ze względu na BC, oba kalibry są napędzane na rynku przez krótkie zamki, podczas gdy kalibry z długim zamkiem używające tych samych pocisków wypadną lepiej... ale te nie są sprzedawane, Kool Factor BS polega na tym, że musisz mieć krótki zamek. To się sprzedaje... BS się sprzedaje, nowe się sprzedaje... 6,5/08 nie, ale 6,5 Creedmoor tak.

Powodem, dla którego 6,5 jest lepszy, jest naprawdę dlatego, że jest, ALE został przeoczony i czasami nieskuteczny, gdy niektórzy producenci karabinów próbowali go oznaczyć. Mój 264 Win Mag jest przykładem porażki. Ignorancja naszych strzelców na temat 6,5 jest legendarna, ale wszystko, czego potrzeba, to ponowne oznaczenie go amerykańskim logo, takim jak Creedmoor, i nagle światła zapalają się na amerykańskich strychach i jest teraz najgorętszą laską do ścigania. To nic nowego, dawno temu mieliśmy 6,5/08, ale wypiliśmy Kool Aid 308 robi wszystko, a reszta to historia.

6,5/3006 Ackley Improved: Zrobiłbym to, ale gonienie za tęczą nie jest już na moim radarze. Najlepszy kaliber snajperski...308 Win odpowiedni, ale nie "najlepszy" dla wszystkich misji.

Byłem mądrzejszy w 2008 roku niż dzisiaj, wtedy wiedziałem, że 3006 lub 6,5/06 lub 6,5 Swede naprawdę byłyby biletem do celności od 100 do 1000 jardów, ale Short Action i 308 Win Kool Aid odwróciły moją uwagę, zmarnowały mój czas i pieniądze, a w 2023 roku wiem, że 3006 i kaliber 6,5 to bilet do precyzyjnego strzelania na duże odległości. Posiadam 6,5 Creedmoor z krótkim zamkiem tylko dlatego, że AI nie sprzedaje karabinu kalibru 6,5 Swede z długim zamkiem ani karabinu kalibru 3006.

Ale 308 / 762 nie jest najlepszy. Polecam nie pić tego Kool Aid. Będę w domu cały dzień, więc wy, mieszkańcy 308 Win, weźcie swoje pochodnie i widły i przyjdźcie po mnie. Nie zapomnijcie o linie i tak, na podwórku wciąż jest drzewo.

Moje błędy gramatyczne i ortograficzne są opatentowane. Nie plagiatujcie mojego sukcesu z językiem angielskim.

#54 ·
Dyskutowanie może obrócić się o 180 stopni po prostu przez wystrzelenie z tych kalibrów śrubą lub M1A. Budujemy czy posiadamy?
To jest dyskusja o strzelaniu na 600 jardów lub 100 do 1000 jardów. Ustalenie ramy dyskusji pomaga lub, mówiąc lepiej, jaka jest misja / wymagania strzelców? Nie mam nic do zarzucenia faktom, które podaje Weshow, ani innym. To, co się mówi, jest bardziej wiarygodne niż wątpliwe.

Zajmuję się tymi sprawami z kalibrem od ostatnich 15 lat, początkowo od 100 do 600, a następnie przechodząc do 1000 jardów i widziałem wielu poważnych strzelców tutaj, w Quantico, którzy wypróbowali różne rozwiązania. Oto moje przemyślenia i myśli.

a. Kalibry 7 mm martwe, komponenty rzadkie i z jakiegoś niejasnego powodu doskonały 7 mm/08 nie zmienił amerykańskiej obojętności wobec kalibrów 7 mm. Utracona szansa, ponieważ 7 mm ma ogromny potencjał.

b. Kaliber 30 został wykastrowany, gdy tylko 308 stał się seksowną kotką, która "robiła wszystko, co może 3006". Cóż, nie może, jeśli oddalisz się od linii 600 jardów i zyskasz większy dystans. Duża część decyzji o wyborze 762 wynikała z wagi amunicji i potrzeb pola walki dla karabinów bojowych, które zostały zaspokojone przez 762 Nato. Och, mówisz, że systemy karabinów snajperskich M700 strzelają z 762 do 1000 jardów i tak, robią to, ale... i tu tkwi niewygodna prawda... z zamka M700, 3006 przewyższa 308 Win pod względem celności. Tak, tak jest, przeszedłem na 3006 na 1000 jardów, ponieważ 308 jest podtrzymywany przy życiu w tej odległości od M700. 3006 bije go na 1000 jardów pod względem celności, ale 308 jest skuteczny w walce na 1000 jardów... tylko nie tak konsekwentny w strzelaniu precyzyjnym, co oczywiście definiuje karabiny snajperskie. Posiadam 308 i 3006 M700, kupiłem koszulkę i 3006 jest bardziej celny na 1000 jardów: oba są po prostu Peachy na zaledwie 600 jardów.

c. Długie vs. krótkie karabiny z zamkiem. Szał na krótkie akcje to dym. Nie zajmuje mi więcej czasu, aby uruchomić ten długi zamek Model 700 w 3006 niż ten sam karabin w 308. Różnica w "pożądaniu" akcji to naprawdę nie prędkość, to demencja 3 uncji wagi zaoszczędzonej dzięki użyciu krótkiego karabinu z zamkiem, co otwiera ogromne menu wyboru podwozia, ale OGRANICZA cię w kalibrach. Karabiny samoczynne... strzelaliśmy z M1 w 3006 przez długi czas na 1000 jardów, aż do momentu, gdy pojawiło się pojęcie, że 308 robi wszystko, a M1 zniknął z zawodów, a na jego miejsce pojawił się M14. Tak, strzelam z M1A na 1000 jardów i mogę uzyskać grupy 15 do 18", co da całkiem przyzwoite wyniki na dużych tarczach NRA/CMP na tę odległość. W rzeczywistości mój M1A z lunetą utrzyma wszystkie naboje w piersi wielkości człowieka na 1000 jardów... jeśli standardem celności jest rzucanie mężczyzn płasko na pokład, jest to więcej niż wystarczające do użytku snajperskiego na 1000 jardów.

d. 6,5 to rzeczywiście wspaniała kula dalekiego zasięgu i gdyby Hornady promował ją jako 6,5/308, kaliber by upadł, ale BS się sprzedaje... nazwali to 6,5 Creedmoor, a reszta to historia. Czy jest lepszy niż 308 Win na 1000 jardów... Jasne, że tak i z mojego karabinu Accuracy International z lufami Bartlein w 6,5 Creedmoor i 308 Win ..... 6,5 Creedmoor jest bardziej celny. AI to karabin snajperski, więc do celów najlepszego kalibru jest to najlepszy kaliber snajperski w 6,5 Creed vs 308 Win. Teraz, gdyby ten karabin został wykonany w 6,5x55 Swede, 6,5 Creedmoor ssałby wodę z bagien, ale robią tylko krótkie akcje, więc czynnikiem napędowym jest długość akcji, a nie najlepszy kaliber dla karabinu snajperskiego. Hej... 338 Lapua to niesamowita platforma snajperska i nikt nie narzeka na jej długą akcję, rzut zamka ani wagę!

e. 308 Win jest wystarczająco dobry do użytku snajperskiego z karabinu z zamkiem lub samoczynnego do 600 jardów, a 6,5 Creedmoor jest lepszy. Na 1000 jardów 6,5 Creedmoor jest bez wątpienia o wiele lepszy. Gdybym ponownie wyposażył mój M1A w 6,5 Creedmoor, skrzynka piwa z grupami 15 do 18" na 1000 jardów skurczyłaby się. Jak powiedziano, z mojej platformy snajperskiej AI 6,5 Creedmoor jest bardziej celny niż 308 Win. Po prostu jest. A z moich innych precyzyjnych karabinów dalekiego zasięgu w 308 Win i 3006, 3006 bije 308 na 1000 jardów pod względem lepszej celności. Tak, gdyby AI zaoferowało długą akcję, strzelałbym z 3006 i luf Bartlein kalibru 6,5, ale AI nie robi długich akcji... jeśli to się zmieni, NIE MÓW MI. Nie doszedłem jeszcze do siebie po cenie PTSD, którą zapłaciłem za moją krótką akcję AI!! LOL

Gdzie więc jesteśmy. Cóż, przebiegłem tego królika w dół dziury na 100 do 1000 jardów, a moje wnioski powyżej dotyczą 15 lat strzelania prawie każdego weekendu Rg 4 Quantico. 6,5 to bardziej celna kula niż 308 ze względu na BC, oba kalibry napędzane na rynku przez krótkie akcje, podczas gdy kalibry z długą akcją używające tych samych kul wypadną lepiej... ale te nie są sprzedawane, Kool Factor BS to musisz mieć krótką akcję. To się sprzedaje... BS się sprzedaje, nowe się sprzedaje... 6,5/08 nie, ale 6,5 Creedmoor tak.

Powodem, dla którego 6,5 jest lepszy, jest naprawdę to, że JEST, ALE został przeoczony i czasami nieskuteczny, gdy jakiś producent karabinów próbował go oznaczyć. Mój 264 Win Mag jest przykładem porażki. Ignorancja naszych strzelców w kwestii 6,5 jest legendarna, ale wystarczyło zmienić etykietę z amerykańskim logo, takim jak Creedmoor, i nagle światła zapalają się na amerykańskich poddaszach i jest to teraz najgorętsza laska do gonienia. To nic nowego, dawno temu mieliśmy 6,5/08, ale wypiliśmy Kool Aid 308 robi wszystko, a reszta to historia.

6,5/3006 Ackley Improved: Zrobiłbym to, ale gonienie tęczy nie jest już na moim radarze. Najlepszy kaliber snajperski... 308 Win odpowiedni, ale nie "najlepszy" dla wszystkich misji.

Byłem mądrzejszy w 2008 roku niż dzisiaj, wiedziałem wtedy, że 3006 lub 6,5/06 lub 6,5 Swede naprawdę byłby biletem na celność od 100 do 1000 jardów, ale Short Action i 308 Win Kool Aid odwróciły moją uwagę, zmarnowały mój czas i pieniądze, a w 2023 roku wiem, że 3006 i kaliber 6,5 to bilet na precyzyjne strzelanie na duże odległości. Posiadam krótką akcję 6,5 Creedmoor tylko dlatego, że AI nie sprzedaje karabinu kalibru 6,5 Swede z długą akcją ani karabinu kalibru 3006.

Ale 308 / 762 nie jest najlepszy. Polecam nie pić tego Kool Aid. Będę w domu cały dzień, więc wy, mieszkańcy 308 Win, weźcie swoje pochodnie i widły i chodźcie po mnie. Nie zapomnijcie o linie i tak, na podwórku wciąż jest drzewo.

Moje błędy gramatyczne i ortograficzne są opatentowane. Nie plagiatuj mojego sukcesu z językiem angielskim.
A co z .30-06 AI? Nadal możesz to zrobić za grosze. Może warto spróbować, aby uzyskać jeszcze lepsze 1000. Bądź bezpieczny. j

#13 ·
Panowie,

Instruktorze, Twoje doświadczenie z .308 jest nietypowe i zadziałało ze względu na długą lufę i, jak przypuszczam, gorące ładunki. Ponadto nie strzelamy z 190-tek (zazwyczaj) w M1A/M-14, ponieważ jest to ciężkie dla karabinu. Niektórzy z was mogą mieć inne doświadczenia niż ja, ale nie włożę 190 SMK do moich karabinów gazowych. 190 SMK zadziałało dla ciebie z wielu powodów. Udało ci się to dzięki strzelaniu z karabinu powtarzalnego (kolejny powód, dla którego lubię karabiny powtarzalne). Naprawdę myślę, że 169 Gr. SMK tchnie trochę życia w .308.
Dla mnie 190 SMK po prostu się nie sprawdzi. Może w .300 Win Mag, ale o tym tutaj nie rozmawiamy.
Jeśli chodzi o 6,5 CM, nie wspomniałem o tym, ponieważ moim zdaniem brakuje mu wagi pocisku dla areny taktycznej.
Pamiętajcie, dyskutujemy tutaj o trzech nabojach. 6,5 nie jest jednym z nich. Gdybyśmy to zrobili, .223 również byłby brany pod uwagę, ponieważ jest teraz używany z dokładnością do 1K.
Jeśli chodzi o dostępność komponentów... Dziś rano w końcu zdobyłem 200 sztuk mosiądzu match .284 po miesiącach poszukiwań. Nie mogę ręczyć za dostępność mosiądzu 7mm/08. Kule 7mm match są niedostępne.
Jeśli znajdziesz komponenty, zaopatrz się teraz... będzie ciężko...

To tylko moje zdanie...

Wes

#32 ·
A co z 270 Win Ackley Improved? 6.5x284 Norma? Czy to pasuje do krótkiego działania? Czy widzę kolejną tęczę do gonienia?
To świetna dyskusja. Duże chłopaki walczą. Jestem ciekaw 6,5 PRC. Stag produkuje teraz karabiny powtarzalne w kalibrach .308, 6,5 CM i jednym innym: 6,5 PRC.

Z ciekawości trochę pogrzebałem. To dobry artykuł porównawczy.

#18 ·
Moje doświadczenie z .284 Win ogranicza się do strzelnicy i polowań. Mój tata miał Model 70 przerobiony na .284 w połowie lat 60., zabił nim kilka łosi i jeleni. Oddałem strzał z tego karabinu do moich pierwszych dwóch jeleni na Alasce w '68 roku, oba padły jakby porażone piorunem. Strzelałem pociskiem 140 gr Sierra z prędkością nieco ponad 3000 fps IIRC.

Później, gdy mój tata się zestarzał i przestał strzelać i polować, chciał, żebym dostał ten karabin, ale wolałem, żeby dał go mojemu synowi i wciąż go mamy. Jego celność spadła po wielu latach strzelania, ale zabrałem się do znalezienia dla niego nowego ładunku. Odkryłem, że pocisk 140 gr Barnes TSX strzelał naprawdę dobrze przy nieco ponad 3000 fps i był dwa razy w Afryce z tym ładunkiem i jest bardzo skuteczny w grze, nawet tak twardej jak gnu, które często ignorują pierwszy strzał, jakbyś chybił. Mój syn trafił jednego z przodu w klatkę piersiową i rozciął serce, po czym biegł dalej. Zwierzę przebiegło kilka jardów i było po wszystkim.

Moje własne 7mm to wiele 7x57, kilka .280 Rem i kilka 7x64, metryczny odpowiednik .280 Rem, oraz dwa 7-08, z których żaden mi wiele nie dał.
Wszystkie wspaniałe naboje.

#19 ·
Jak już zauważono - .308/7.62x51 to koń roboczy i wciąż poprawiamy jego wydajność z nowym 169 SMK. Udowodnił swoją wartość jako prawdziwy karabin snajperski w odpowiednich rękach, wiele razy w wielu sytuacjach.

Uwielbiam moje 30 kalibrów - w tym 7.62x54R i .30-06. Następnym krokiem dla mnie byłoby 300WM.

Nie jestem snajperem ani HM, ale mój bardzo podstawowy karabin .308 z zamkiem śrubowym wyprodukował solidne grupy do 1000 jardów (w dobry dzień). Jestem z tego zadowolony. W tej chwili nie jest to najsłabsze ogniwo w łańcuchu.

#22 ·
Jak już zauważono - .308/7.62x51 to koń roboczy i wciąż poprawiamy jego wydajność dzięki nowemu 169 SMK. Udowodnił swoją skuteczność jako prawdziwy karabin snajperski w odpowiednich rękach, wiele razy w wielu sytuacjach.

Uwielbiam moje 30 kalibrów - w tym 7,62x54R i .30-06. Następnym krokiem dla mnie byłoby 300WM.

Nie jestem snajperem ani HM, ale mój bardzo podstawowy karabin .308 z zamkiem śrubowym wyprodukował solidne grupy do 1000 jardów (w dobry dzień). Jestem z tego zadowolony. W tej chwili nie jest to najsłabsze ogniwo w łańcuchu.
To w zasadzie moje zdanie na temat 308. To nie jest mój ulubiony nabój. Ale na pewno działa. I jest dostępny.

#25 ·
7mm Rem Mag to dobry nabój do 1000, 7mm jest dostępny w SMK 168gr. Jest ciężki dla luf i ma większy odrzut niż .308, ale bardzo wydajny.
Zbudowałem ten karabin jako mój karabin na 1K jardów, ale nigdy nie miałem okazji go wypróbować. Akcja Sako M995 TRG-S, lufa Bartlein gain twist, osada Manners...
Image

Image

#31 ·
Uwielbiam moje karabiny 308. Gdybym zajmował się snajperstwem, byłby to 338 Lapua.
To właśnie myślałem, kiedy użyto terminu "snajper". 300 Win Mag i 338 Lapua. 300 Win Mag Remington 700 5r, z którego strzelałem, był wiertarką. Jeśli wykonałeś swoją pracę, to zrobił to, co do niego należało.

#26 · (Edited)
Jeśli chodzi o 6,5 CM, nie wspomniałem o tym, ponieważ moim zdaniem brakuje mu wagi pocisku dla areny taktycznej.

Pamiętaj, że rozmawiamy tutaj o trzech nabojach. 6,5 nie jest jednym z nich. Gdybyśmy to robili, .223 również byłby brany pod uwagę, ponieważ jest teraz używany z dokładnością do 1K.
Przepraszam, ale dane pokazują coś innego w odniesieniu do 6,5 CM. Dedykowani inżynierowie w Crane, którzy są odpowiedzialni za testowanie, budowę i/lub pozyskiwanie karabinów snajperskich i amunicji snajperskiej dla naszych najbardziej elitarnych żołnierzy SOCOM (SEALs, Army Rangers, Special Forces, Delta Force itp.) przeprowadzili już setki tysięcy dolarów testów i niedawno zdecydowali się zaktualizować SR-25s nowym upperem w 6,5 CM. Była to decyzja oparta na testach balistycznych/dowodach, a także opłacalna, biorąc pod uwagę ponowne użycie dolnych części SR-25, które są już w służbie US SOCOM.

Po przekroczeniu 600 metrów, resztkowa/zachowana energia kinetyczna pocisku 6,5 mm o masie 140-147 ziaren z łatwością zapewni większą moc obalającą niż 175 SMK z 308W. Jeśli chodzi o odchylenie wiatru, niezwykle aerodynamiczny i ultra wysoki BC pocisk 6,5 mm jest bardzo trudny do pokonania - chyba że wybierasz nabój magnum o długości 3,0 cala. Jeśli chcesz mieć największą moc obalającą na dystansie 1200-1300 metrów z nabojem o długości zaledwie 2,8 cala, pocisk 6,5 mm o masie 147 ziaren jest tym, czego chcesz - według inżynierów i danych empirycznych, które zamieściłem w 2021 roku:

Image

Oto dane dotyczące testów amerykańskich snajperów różnych pocisków 6,5 mm w porównaniu do 308W z 175 SMK:

Image

Chcesz większej mocy obalającej powyżej 1200 metrów? Cóż, pełna moc 300 WinMag z 220 ziarnami SMK jest następna w kolejce z zasięgiem 1500 metrów (aka Mk 248 Mod 1).

Chcesz mocy obalającej powyżej 1500 metrów? Cóż, zawsze jest 50BMG z pociskiem o masie 750 ziaren…

#27 ·
Przepraszam, ale dane pokazują coś innego. Inżynierowie balistyczni w Crane, którzy są odpowiedzialni za budowę lub pozyskiwanie karabinów snajperskich dla naszych najbardziej elitarnych żołnierzy (SOCOM), przeprowadzili już testy za miliony dolarów i niedawno zdecydowali się zaktualizować SR-25s nowym upperem w 6,5 CM.

View attachment 533451
Myślałem, że poszli z nowym Gucci 6,8 mm, ale to musi być tylko dla automatów?

Dla jasności, mój szef użył mojego karabinu myśliwskiego 6,5 CM, który złożyłem w tym sezonie. Zesłał dwie łanie na 250 i 300 jardów. Spadły jak worek ziemniaków. Nie ruszyły się o 3 jardy. Hornady ELD-X 143 grain strzela znakomicie w tym karabinie, ale balistyka końcowa była równie imponująca. Jest facetem od 30-06, ale uwielbiał 6,5 CM.

#38 ·
Podoba mi się ta dyskusja. Jeśli chodzi o snajperstwo, Carlos Hathcock zakończył argument 308 vs. 30-06, jeśli o mnie chodzi. Wybrał 06.
Wolał -06 Model 70 Winchester i używał go najczęściej, ale jego najdłuższy strzał padł z karabinu maszynowego M-2 kalibru .50 na odległość niecałych 2500 jardów. Powiedział, że byłoby dobrze do 3000 jardów lub więcej.

To dobra dyskusja, mam M1A i 6,5 Grendel na podwoziu AR15. Wiem, że Grendel szybciej traci oddech niż .308 lub Creedmoor, ale trafiłem nim stalowe płyty 18" na odległość 1125 jardów i nazwałbym go opłacalnym nabojem do rozważenia na odległość 1000 jardów, chociaż jest wiele bardziej odpowiednich do poważnego snajperstwa. Miałem moją M1A tylko do 800 jardów, ale myślę, że jest dobra na trochę więcej.

• Like
Reactions: weshowe
#29 ·
Moim osobistym zdaniem, dla karabinu powtarzalnego .284 Winchester jest właściwym wyborem, nie wiem jaki procent strzelców F-klasy (prawdopodobnie 60% lub więcej) go używa, ale jest ich wielu. Mam karabin .284 1K do strzelania w pozycji leżącej, który strzela świetnie. To zostało strzelone z zimnej lufy / bez strzałów próbnych / a moje tętno dodaje około 1/2 minuty do grupy. To była moja stara lufa 1-9.

Ta grupa została strzelona z nowej lufy (1-8,5), obecnie testuję Hornady 180 ELDM i jak dotąd strzelają doskonale i mają BC .795

A dla tych, którzy myślą, że .308 to relikt, 169 Sierra są właściwym wyborem. To jest z moim klonem M40A1 na 600

A na 1K, strzał nr 6 był ze zmiany wiatru o 2 mph.

John

#34 ·
Kiedy mówimy o snajperstwie, powiedziałbym, że 300wm to miejsce, od którego bym zaczął w karabinie powtarzalnym i 6,5 creedmoor w przypadku półautomatu z krótszą lufą.
Zależy od odległości, powiedziałbym. W promieniu 800 m? Wziąłbym karabin powtarzalny lub półautomatyczny w kalibrze 6,5…

Powyżej 800? Konsekwentnie? 300 WM… może 338 Lapua. To powiedziawszy, balistyka 6,5 CM upiornie podąża za 300 WM. BC ma znaczenie. Duże znaczenie.